Tätä saa jakaa!

Tässä tarinassa ei ole mitään totista. Huomautan heti alkuun, ettet pety. Totuudessa pysytään kuitenkin. Suurin piirtein. Ja kevyesti vakavan asian äärellä. Hajamielisyys ja sählääminen huolestuttavat eikä monen asian tekeminen yhtä aikaa tuota aina toivottua tulosta. Hajamielisyys on kiusallista. Mielen sanastoa

Missä se oli viimeksi? Mitä? Missä? Milloin?

Missä on mun kännykkä? No piilossa näyttää olevan. Nytkin! Taaskin. En löydä sitä mistään? Mihin minä sen jätin? Missä minä sitä viimeksi käytin? Mitä tein? Milloin jätin sen käsistäni? Mitä, missä, milloin? Nyt eletään uudelleen sitä pikkuihmisen kyselyikää.

Näin alkaa jäljitysoperaatio, jollaisessa olen itse tullut aika taitavaksi. Aina on puhelin löytynyt. Uskallanko sanoa toistaiseksi? Uskallan. Tämähän on vain hajamielisyyttä. Eikö niin? Nuoremmillekin käy näin. Olen omin korvin kuullut, monta kertaa, kun joku paljon minua nuorempi huokailee hukassa olevan puhelimensa perään.

Ei syytä isoon huoleen

Ei syytä isoon huoleen. Kun kännykkä kulkee matkassa koko ajan, se kasvaa aika näppärästi käteen kiinni. Ja unohtuu helposti milloin minnekin. Tavoitettavissa täytyy olla, jos vaikka joku tärkeä soittaa tai itse voi tarvita apua, kun kompastuu portaissa ja nilkka murtuu. Tietenkin kerrostalon portaikossa voi huutaa isoon ääneen apua. Eihän siihen välttämättä puhelinta tarvita. Mutta kuitenkin. Ja somessakin täytyy modernina ihmisenä piipahdella ja uutisvirtaa seurata, ettei vaan tipahda kelkasta. Googleltakin voin yllättäen ilmetä jotain erityisen tärkeää kysyttävää

Kännykkä on altis katoamaan

Mikään tavara ei ole niin altis katoamaan kuin kännykkä. Se ottaa hatkat. Kiva sanonta tuo ottaa hatkat, vaikka se yhdistetäänkin nykyään surullisiin tarinoihin karkailevista nuorista . Tavallisesti kännykkä löytyy tyynyn alta, sängystä, jonkun takin taskusta, kassista. Onhan niitä kotona piilopaikkoja. Autokin on hyvä hatkapaikka.

Hajamielisyydellä on tietenkin tietynlainen rooli näissä tapauksissa. Ja multitaskaamisella. Sehän on sitä, kun yrittää tehdä useampaa asiaa yhtä aikaa. Muistista ei ole kysymys. EI. EI.EI. Jos kaikki olisi huonon muistin syytä, puhelimet eivät löytäisi takaisin. Muistin ja päättelykyvyn avulla minäkin olen aina saanut puhelimeni takaisin. Joskus jälkien seuraaminen taaksepäin on hiukan hankalaa, niin kuin etsisi neulaa heinäsuovasta kuten sanotaan, mutta yhtään puhelinta en ole kadottanut.

Uusi huolenaihe

Viime päivinä olen joutunut toteamaan, että silmälasit ovat alkaneet matkia kännykkää. Sen verran hyvänäköisenä olen ehtinyt kävellä autolle asti tai lähikauppaan, ennen kuin olen huomannut lasien puuttuvan. Pahus! Hajamielisyys on kiusallista.

Kaupasta tuli muuten mieleen yksi juttu.

Omistatko sinä vielä paksun lompakon, jossa on tilaa käteiselle rahalle, pankkikorteille ja moninaisille muille korteille? Nuoret näyttävät luopuneen lompakoista. Heillä saattaa olla pankkikortit kännykän suojakotelon lokeroissa. Minun mielestä tosi vaarallinen tapa. Minäkin päätin olla moderni ja kokeilin sitä tapaa. Tuon lyhyen kokeilun aikana kännykkäni jäi kerran kotiin, kun lähdin käymään kaupassa. Voit varmaan kuvitella tunteeni kassalla. Ensi säikähdyksen jälkeen hävetti, nolotti, suututti. Siihen loppui minun kokeiluni olla tällä tavalla nuorekas .

Kohti tarkkaavaisuutta

Kyllä tässä vielä selvitään. Täytyy vaan olla itsensä kanssa tarkkana. Keskittyä. Ja yrittää vähentää tuota multitaskaamista. Mitä kaikkea sitä pystyykään tekemään yhtä aikaa. Palapeliä voi pelata, kahvitella ja jutella puhelimessa yhtä aikaa. Helppo nakki. Onko vanha, hyvä tehokkaan ajankäytön neuvo: vie mennessäs, tuo tullessas nyt unohdettava? Sehän on asettunut selkäytimeen asumaan? Jostain helpommasta täytyy aloittaa.

Vaikka olen luullut toisin, naiset eivät ole tässä taidossa miehiä parempia.

Eräs tuttava kertoi, ettei hänellä ole koskaan puhelin hukassa. Miten sellainen on mahdollista? Mahtaako hän ollenkaan hyödyntää kännykän kaikkia ominaisuuksia? Jospa hänelle riittävät pelkästään puhelut ja viestit. Minulle ei. Monelle ei.

Muuten: tuo nilkan murtuminen ja siitä seurannut kolmen viikon pituinen kipsin kanssa koheltaminen oli kännykän syytä. Alas tullessa viimeinen askelma jäi väliin, kun siitä piti samalla katsoa yksi juttu. Vain yksi juttu.

Opetus ja päätöksen teko

Vaikka hajamielisyys ja multitaskaaminen voivat aiheuttaa kommelluksia ja vaikeita tilanteita, tutkimukset osoittavat myös niiden hyvistä puolista. Hajamieliset ihmiset ovat usein luovia ja kykenevät näkemään tilanteet eri näkökulmista. Multitaskaajat puolestaan ovat tuotteliaita, vaikka heidän suorituksensa saattavat hiukan kärsiä. Joten jos sinä hukkaat asioita ja kompastelet rappusissa, elämässäsi on elämisen maku. Tekevälle sattuu.

Mitä mieltä sinä olet? Kerro pois.