Millainen prosessi ensimmäisen omakustannekirjan kirjoittaminen on?

Tätä saa jakaa!

Millainen prosessi ensimmäisen omakustannekirjan kirjoittaminen on?

Jos olet ensikertalaisena suunnittelemassa kirjasi julkaisua, niin tässä muutamia neuvoja, joita noudattamalla sinä onnistut.

Kun jotain tekee ensimmäistä kertaa, kaikki on uutta. Kun miettii kirjan kirjoittamista, ensimmäiset kysymykset saattavat olla tällaisia:

  • Mistä pitää aloittaa? Mitä pitää tehdä ensin?
  • Kannattaako kirja kustantaa itse? Miten se toteutetaan?
  • Mikä ihmeen taitto? Kuka sen tekee?
  • Miten valitsen kirjapainon?
  • Kustannukset

Älä huoli, kysymyksiä tulee mieleesi lisääkin, mutta löydät kyllä vastaukset niihinkin, kun etenet järkevästi.

Haaveiletko oman kirjan kirjoittamisesta?

Haaveiletko oman kirjan kirjoittamisesta? Onko sinulla idea, aihe ja aineistoa vaikka millä mitalla, mutta et tiedä mistä aloittaa. Kerron oman tarinani matkastani esikoisirjailijaksi. Jos minä onnistuin, niin sinäkin onnistut. Se on varma.

Minun lähtökohtani oli se, että äitini harrasti sanontoja. Itse olen auditiivinen ihminen ja kaikenlaiset hauskat sanat ja ilmaisut tarttuvat helposti korvaan ja mieleen. Olen onnekseni kirjoittanut kaikenlaista kuulemaani muistiin.

Alku

Kirjan kirjoittamiseen tarvitaan materiaalia. OK. Sitä minulla siis oli ja lisää kertyi koko ajan. Tässä vaiheessa sinullakin on varmasti aineisto koossa.

Nyt ollaan jo alussa. Sitten tarvitaan aikaa suorittaa prosessi loppuun. No, sitäkin minulla oli, kun korona-aika vaati pysyttelemään aloillaan.

Taito puuttui.

Kuten sanoin, aikaa minulla oli ja oleskelin tosi ahkerasti netin kimpussa. Olin aloittanut blogin teon opiskelun – senkin ihan aakkosista – tällaisen blogivalmentajan opastuksella, kun huomasin kiinnostavan verkkokurssin kirjan kirjoittamisesta! SE SOPI MINULLE KUIN NENÄ PÄÄHÄN.

Tässä se on:

Nyt minun ei tarvitsisi enempää kirjoittaakaan, vaan neuvoa sinua osallistumaan tuolle kurssille. On netissä tarjolla muitakin sopivia ja hyviä kursseja, mutta tuon minä tunnen ja olen hyväksi havainnut.

Enpä kuitenkaan malta lopettaa neuvojen antamista.

Tuolla kurssilla sain ensikertalaisena täydellisen tehokkaat, selkeät ja tarkat askelmerkit miten edetä määrätietoisesti oman kirjan julkaisijaksi.

Miksi omakustannekirja? Miksi ryhtyä itse kustantajaksi?

Omalla kohdallani vastaus on se, että minä halusin julkaista kirjani! En halunnut alkaa kysellä kustantamoilta kelpaisiko kirjani heille. Olisi se tietenkin kelvannut, sehän on selvä, mutta tässä kohtaa minulla ei ollut malttia alkaa odotella.

Sitä kannattaako kirja julkaista itse vai etsiä kustantaja, voi miettiä monelta kantilta. Minulla vaakakupissa painoivat itsemääräämisoikeus ja aika.

Luettavuuteen, oikeinkirjoitukseen, otsikointiin, kappalejakoihin ja kuvitukseen kannattaa = pitää suhtautua tosi huolellisesti. Tarkista, tarkista ja tarkista. Virheitä löytyy aina. Ikävä kyllä omasta kirjastakin löytyy kielioppivirhe huolellisuudesta huolimatta.

Mieti valmiiksi miltä haluat kirjan sisällön näyttävän ennen kuin luovutat se taittajalle. Onko teksti tiivistä vai väljää, miltä haluat otsikoiden näyttävän ja missä kuvat ovat. Väljästi kirjoitettu teksti lihottaa kirjaa ja kustannuksia.

Itse meinasin laittaa rukkaset naulaan ja läppärin santaan, kun taittaja kertoi, että kirjastani tulee 3 milliä paksu! Mietin kannattaako kolmemillistä kirjaa julkaista ollenkaan. Kannatti.

Mikä ihmeen taitto

  • sivumäärä
  • julkaisun koko ja muoto
  • kuvien määrä ja niiden paikat eli sommittelu
  • fontit eli millaiset kirjaimet tekstiin tulee
  • värit
  • sisällysluettelo
  • julkaisun ulkoasua eli kannet

Taitto tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että julkaisu saa ulkoisen muodon. Ainakin näistä asioista pitää päättää:

Anna taittotyö ammattilaiselle. Pelkillä Word- ja Excel -taidoilla se ei onnistu.

Minun kirjani taittoi graafikoksi opiskeleva siskoni. Prosessi hänen kanssaan opetti minulle sen, että kirjan pitää eli kannattaa olla jo valmiiksi tosi hyvin mietitty sekä sisällön että osittain myös ulkoasun suhteen. Minulla ei ollut. Tein lisäyksiä, poistoja ja vaihdoin kuvia taiton aikana. Ei hyvä.

Muutokset lisäävät taittajan työtä ja omia kustannuksia.

Tässä vaiheessa kirjalle haetaan ISBN-TUNNUS. Jokaisella julkaistavalla kirjalla pitää olla ISBN-tunnus, myös e-kirjalla.

Kirjan painatus

Kirjapainoja on Suomessa tosi paljon ja ne kannattaa kilpailuttaa. Ei tietysti kaikkia. Itse lähetin tarjouspyynnön kolmelle. Ulkomailtakin painatuksen voi tietenkin hankkia, mutta itse suosin kotimaisuutta. Kirjapainon kanssa sovitaan sitten painosmäärä, paperin ja kannen laatu, aikataulu ja neuvotellaan tietysti hinta.

Sitten odotellaan, mutta ei pyöritellä vain peukaloita, kirjaa pitää markkinoida. Keinoja on monia ja niitä kannattaa käyttää kaikkia! Kirjoita blogi, someta kaikilla kanavilla, kuiski lehdistölle ja radioon, paukuta viidakkorumpua ja järjestä julkkarit.

Minä kirjoitin kirjani koronavuonna 2020 enkä sen vuoksi saanut järjestää kirjalleni juhlia, mutta olen somettanut, blogannut ja rummuttanut.

Melkein valmista

Kaksi asiaa on vielä käsittelemättä. Ensimmäinen niistä on kirjan myyntihinta. Ihanaa, sen saa itse päättää! Se on matemaattinen toimitus, jossa hinnan määrää menojen suuruus ja toivottu tuotto. Ensimmäisen omakustannekirjan tulopuolelle kannattaa isosti laskea automaattisesti syntyvä onnistumisen ilo.

Joko huomasit, mikä se toinen asia on?

Mikä nimi kirjalle?

Pitääkö sen olla vetävä, myyvä, mielenkiintoinen, kaikkia ihmisiä kiinnostava, pitkä vai onko lyhyt parempi? OI JOI

Nimen keksiminen kirjalle oli koko prosessin vaikein yksittäinen tehtävä, usko pois. Siihen kannattaa panostaa ja ottaa neuvoista vaarin.

Sananlaskuja ja aforismeja: Työ tekijäänsä neuvoo

PS Tuosta tekstin lomassa vilahtaneesta blogivalmentajasta ja oman bloggaajauran alkuvaiheista kirjoitan seuraavassa artikkelissa, tai sitä seuraavassa.

Mitä mieltä sinä olet? Kerro pois.