Mitä ihmettä tarkoittaa junk journal?

Tätä saa jakaa!

Mikä on junk journal?

Se mitä ihmettä junk journal tarkoittaa, selvisi minulle kesällä, kun lainasin mielenkiintoisen, kauniin ja ihanan kirjan. Siitä alkoi minun uusin harrastukseni. Tässä ei kirjoiteta kirjaa – vielä –  vaan tehdään kirja, johon voi  kirjoittaa  kirjaa, runoja, pitää päiväkirjaa, kirjata suunnitelmia tai vaikka piirtää tai liimata kuvia. Ihan mitä itsestä hyvältä tuntuu.

Tässä se on.

Kirja joka synnytti minussa valtavan innostuksen ja Ahaa-elämyksen. Kaunis katsella ja ideoita pullollaan.

Luovalle, paperitöitä rakastavalle, kierrättävälle keräilijälle – minulle – tämä on ihanteellinen harrastus.

Innostu sinäkin!

Junk journal on omin käsin tehty kirja

junk = roska, roina, romu, jäte

journal = lehti, julkaisu, päiväkirja, lokikirja

Materiaalit uusiokäyttöön

Kirjan sivujen materiaalina käytetään pääasiassa vanhojen (ja mielellään luettujen!!) lehtien ja kirjojen sivuja, esitteitä, karttoja, mainoslehtiä, nuotteja, kalentereita ja vaikka kirjekuoria. Uuttakin materiaalia voi toki käyttää, mutta ideana on juuri käytetyn kierrättäminen.

Sisältö riippuu ihan siitä, mihin tarkoitukseen kirjaa teet. Se voi olla valokuvakirja, reseptikirja, matkapäiväkirja, satukirja tai vaikka vaan ihana katselukirja.

Kirjan ulkonäkö

Sivuja voi koristella ja somistaa erilaisilla kankailla, pitseillä, napeilla, kuiteilla ja paperisuikaleilla. Langat, tarrat, leimat, tapetit, käärepaperit ja karkkipaperit luovat sivuille väriä ja vaihtelua. Teepusseista saa kivoja taskuja yllätyksille.

Julkaisun kannet

Kirjan kannet voi koota erilaisista kartongeista ja liimata niitä yhteen, jotta kannet ovat riittävän tukevat. Älä heitä tyhjää kauraryynipakettia tai suklaakonvehtirasiaa roskiin, vaan säästä ne kansiksi. Kankaista, erilaisista papereista, serveteistä tai tapeteista saa loihdittua mielenkiintoisen verhoilun kansiin..

Kirjan kannet ovat valmistumassa. Suklaarasiat on tyhjennetty hyötykäyttöön ja lehdistä on löytynyt kivoja kuvia sekä tekstejä kirjoihin.

Työvälineet ja tarvikkeet

Alkuvaiheessa työvälineiksi riittää sakset, paperiveitsi (Stanley), liimat, teipit, langat, neula, naskali, viivotin ja työskentelyalusta. Innostuksen lisääntyessä kasvaa myös halu hankkia lisää erilaisia työvälineitä kokoelmaansa.

Markkinoilta löytyy kuviosaksia, monenlaisia reijittäjiä, leimasimia, leikkureita ja prässejä. Ompelukoneesta on suuri apu tässäkin harrastuksessa, mutta ilmankin pärjää.

Työvälineitä

Tee sinäkin junk journal!

Olen kerännyt monenlaista materiaalia, opetellut hiukan paperin värjäämistä kahvilla, teellä, punajuurella ja avocadolla. Olen hankkinut uusia välineitä ja seurannut Youtubessa paria taitavaa tekijää ottaen oppia heistä.

Nyt ei mene yksikään kuitti, mainoslehti, teepussi tai langanpätkä roskiin ennen kuin olen tarkastanut sen mahdollisuuden uusiokäyttöön.

Tein joululahjaksi sisaruksilleni kirjat, joihin keräsin yhteisiä muistoja koronahuhtikuun Whatsapp-viestittelyistämme. Nyt sormet syyhyävät jo uusien kirjojen kimppuun. Siispä kävin kirjastossa lainaamassa tuon Minun kirjani uudelleen !!! Vielä on paljon oppimista siinä mitä ihmettä ja ihmeellistä junk journal voikaan olla?

Tässä linkit Youtubeen. Fanitan näitä naisia:

Treasure Books

Paper Outpost

Kuka fiksu keksisi hyvän suomenkielisen lyhyen määritelmän tälle junk journalille? jätemateriaalikirja ei kuulosta hyvältä.

Sananlaskuja ja aforismeja: Tulkaapa ihmiset kahville, teelle ja polttisveelle.

1 comment

  • Hmmm… tämähän oli inspiroiva artikkeli. Mitä kaikkea jännää ja hyödynnettävää vintin uumenista voisikaan löytyä tällaisen kirjan tekemistä varten… jos vaikka viimein saisi vuosia laatikoissa olleet valokuvatkin jotenkin mukavammin esille!

    Jäin pohtimaan tuota suomenkielistä vastinetta… miltä kuulostaisi uusio-opus?

Mitä mieltä sinä olet? Kerro pois.

%d bloggaajaa tykkää tästä: