kun omainen kuolee

Mitä kaikkea pitää osata, kun omainen kuolee?

Tätä saa jakaa!

Mitä kaikkea pitää osata, kun omainen kuolee? Pitää osata vaikka mitä ja vielä enemmänkin. Ja jaksaa ottaa selvää, etsiä tietoa, kopioida, tulostaa ja kiikuttaa kaikki tarvittavat dokumentit perunkirjoittajalle ikävästä ja surusta huolimatta. Ja toimeen täytyy ryhtyä oitis. Perunkirjoitus täytyy suorittaa jo kolmen kuukauden kuluttua omaisen kuolemasta.

Miten tahtoo tulla haudatuksi?

Mistä aloitetaan? Ilmoittihan omainen toiveensa siitä miten tahtoo tulla haudatuksi? Siitä riippuu arkun valinta. Ihan totta! Nyt ollaan jo arkkua valitsemassa.

Oikeuslääkäri huolehtii ilmoituksen kuolemasta ja antaa hautausluvan. Niistä ei onneksi tarvitse huolehtia.

Mihin omainen haudataan? Joku nimetty hautapaikka täytyy valita. Oliko omaisella itsellään toivomuksia sen suhteen? Täältä ja täältä löytyy tietoa hautaamisesta. Jos omainen kuului johonkin seurakuntaan, niin nyt matka käy sinne. Hautaustoimistot osaavat myös auttaa näissä asioissa.

Hautajaiset ja muistotilaisuus

Esittikö omainen toivomuksia hautajaisten ja muistotilaisuuden suhteen? Isot, pienet, ei ollenkaan? Millaisia toiveita suvulla on niistä? Seurakuntakäynnillä voi samalla esittää toiveita papista ja kirkosta. Sopiva juhlatila muistotilaisuutta varten löytyy varmasti helposti ja sitten vielä täytyy suunnitella ja tilata tarjoilut.

Paperisotaa

Tässä vaiheessa jo kannattaa valita hautaustoimisto. Kaikkein helpointa on, jos hautaustoimisto voi hoitaa myös perunkirjoituksen. Koko prosessin hoito helpottuu huomattavasti, kun tarvittavat tiedot ja vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa yhdestä paikasta.

Sekä omaisen että kaikkien kuolinpesän jäsenten virkatodistukset/elossaolotodistukset ja sukuselvitykset perunkirjoitusta varten saa joko seurakunnasta tai Maistraatista. Vainajasta täytyy hankkia katkeamaton sukuselvitys j o k a i s e l t a paikkakunnalta, missä hän on ollut kirjoilla täytettyään 15 vuotta.

Mistä se Maistraatti löytyy? Jahas, sen nimi onkin nyt Digi- ja väestötietovirasto. Onneksi Maistraatin nimellä löytyy vielä tietoa netistä.

Maallinen omaisuus

Kuolinpesän, siis myös mahdollisen puolison, varoista, veloista ja omaisuudesta täytyy tehdä selvitykset. Autolle, autotallille, mökille ja metsän puille pitää määrätä tämän hetkinen arvo. vaikka omaisuutta ei olisikaan, niin selvitys täytyy tehdä.

Miten hoitaa kaikki pankkiasiat, kun pankki on häipynyt kaupungista, eikä kaikkia asioita voi hoitaa verkossa. Vakuutusyhtiöt ja rahastot ovat pankkien ohella aika aktiivisia myistuttamaan tarvittavista toimenpiteistä.

Menehtyneen ihmisen maan päällä viettämä aika muistuttaa vielä pitkään olemassaolostaan mm. saapuvin laskuin. Muista toimittaa nekin perunkirjoittajalle.

Muistilista 1

  • suruliputus
  • arkku
  • hautapaikka
  • hautajaiset: paikka, pappi, kanttori, musiikki, kutsut, arkunkantajat, kukat
  • muistotilaisuus: paikka, kutsut, tarjoilut, kukat
  • lehti-ilmoitus

Muistilista 2

  • hautaustoimisto
  • perunkirjoittaja
  • seurakunnat, digi- ja väestötietovirasto
  • pankit, vakuutusyhtiöt, rahastot
  • raha-asiat: varat ja velat, omaisuuden arvo

Voimia sinulle, joka joudut käymään näitä asioita juuri nyt läpi.

“Päivä vain ja hetki kerrallansa”

Sananlaskuja ja aforismeja: Aika haavat parantaa

Mitä mieltä sinä olet? Kerro pois.