Tätä saa jakaa!

Nyt voisi aivan hyvin huokailla päivästä toiseen, että huh huijaa, heh heijaa ja vielä kerran hoh hoijaa. Näin äitini huokaili arkisia huoliaan, kun siihen oli hänen mielestään aihetta. Neljän pienen lapsen äidillä niitä kyllä riitti, muttei aiheita ei ole nytkään vaikea löytää. Oletko sinä huolissasi? Moni meistä kyllä on.

Läntinen maailma on nyt huolesta sykkyrällä. Yksilöiden huolta kasvatetaan neuvoilla kotivarasta, joditableteista ja käteisen rahan hankkimisesta sukanvarteen. Uusi neuvo on turvakävely sähkökatkojen varalta. Omassa kodissa! Kaikkien viranomaisneuvojen tarkoitus on tietenkin pitää kansalaisista huolta. Yritystä lieventää huoliamme, kun osaamme varautua mahdollisiin tuleviin hankaliin aikoihin.

Oletko huolissasi? Moni meistä on.

Olemme kuluneiden kolmen viime vuoden aikana joutuneet elämään sellaisella tunteiden vuoristoradalla, että välillä on meinannut pipo lentää päästä. Tuntuuko sinustakin siltä kuin olisimme kovaa vauhtia matkalla kanin koloon, missä kaikki on ylösalaisin ja muutenkin aivan hullusti? Pandemian aikana mielemme kärsi viruksen pelosta, väsymyksestä ja yksinäisyydestä.

Eräästä synkästä helmikuun päivästä lähtien ovat – turha varmaan kysyä arvaatko mitä päivää tarkoitan – syyt huoleen muuttuneet ja lisääntyneet. Yhtäkkiä rauha ei olekaan enää itsestäänselvyys. Kaiken kallistuminen on tuonut ison taloudellisen huolen moniin koteihin. Oiva Ruoho ei aio luopua aamukahvistaan, vaikka hinta olisi mikä. Kotimaisen tomaatin hän kyllä suostuu vaihtamaan marokkolaiseen.

Jouluvalot tuottavat Oivalle päänvaivaa. Saako, voiko ja raskiiko hän ollenkaan sytyttää niitä pimeää aikaa piristämään?

Oetko huolissasi? Moni on.

Oiva Ruohoa alkoi nyt harmittaa tämä valitus. Eikö jotain pirteämpää luettavaa löytyisi tähän väliin?

”Miten ihanaa olisi olla todella älykäs ja ymmärtää asioita.” Nalle Puh

Okei, muistellaan sitä aikaa, kun pandemia loppui. Kun ilo elpyi pitkän rankan ajan jälkeen. Miten vapaus tuntuikaan ihmeelliseltä ja ihmisten fyysinen läsnäolo taivaalliselta. Otetaan samat yksinkertaiset, mutta tehokkaat keinot käyttöön nytkin.

Lue myös tämä

  • Kilautetaan kaverille ja käydään kahvilla.
  • Kuunnellaan musiikkia. Vaikka rokkia. Tai jatsia. Hiljaisuuskin on hyvä vaihtoehto.
  • Ulkoillaan ja tehdään jotain oikein mukavaa.
  • Uuden taidon opetteleminen auttaa keskittymään tähän hetkeen ja tuo oppimisen iloa. Oiva opettelee parhaillaan sukan kutomista.
  • Uutisista pidetään taukoa ainakaan yksi päivä. Vai kokeillaanko kertaheitolla viikkoa? Annetaan mielen piristyä.

Kuinka sinä pidät itsesi rauhallisena? Presidenttimme Mauno Koiviston on todennut näin:

"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin,"

Kotivara

Käteistä kotona

Mielen sanasto: Huoli

Sananlasku: Kyllä hätä keinot keksii

(Oiva Ruoho on kirjoittajan elter ego)

Mitä mieltä sinä olet? Kerro pois.